Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bon tarafından oluşturulmuş bir tekniktir. İnsanların farklı düşünce yaklaşımları ile çok yaratıcı fikirler ortaya konulabileceğinden hareket etmektedir. Buna göre altı farklı yaklaşım tanımlamış ve her bir yaklaşımı farklı renkte şapkalarla sembolize edilmiştir.
De Bono’nun altı şapkası:
Beyaz şapka (Boş sayfa): Tarafsız şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgi ve raporlar ortaya konur. (objektif)
Kırmızı şapka (Ateş): Duygusal şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili olarak, kişilere hiçbir dayanağı olmadan, sezgi, fikir ve duygularını söyleme fırsatı verir. (sübjektif)
Sarı şapka (Güneş): İyimser şapkadır. O işin avantajları ortaya konulur. Övgü, olumlu görüşler söylenir. (objektif)
Siyah şapka (Yargıç cübbesi): Kötümser şapkadır. Eleştiri, olumsuz görüşler ile görüşülen konunun riskleri, gelecekte doğuracağı problemler ortaya çıkar. (objektif)
Yeşil şapka (Bitki): Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatifler ve yeni yaklaşımlar araştırılır. 'her şey uyar' (spekülatif)
Mavi şapka (Gökyüzü): Serinkanlı şapkadır. Düşünce sistematize edilir. "Büyük Resim," "İdareci şapka," "Meta şapka," "düşünmenin düşünülmesi", tüm süreci (gözden geçirme)
Kaynak: https://tr.wikipedia.org
Nasıl Yürütülür?
1. Sisteme kayıtlı bir kullanıcı tarafından üzerinde çalışılacak konu belirlenerek yeni bir seans açılır.
2. Başlatılan seansın duyurusu diğer kullanıcıların da görebileceği şekilde ortak iletişim platformunda yayınlanır.
3. Kullanıcılar seans duyurusunun altında yer alan Seansa Katıl butonuna tıklayarak ilgili seansı görüntülerler.
4. Seans duyurusunu gören katılımcılar duyuruya tıklayarak veya Altı Şapka seanslarını görüntüleyerek, açık seanslardaki konularla ilgili fikirlerini yazmaya başlarlar. Fikiri önerisini yazan kişi aynı zamanda bu fikir önerisini hangi renk şapka grubu başlığı altında yazdığını seçer.
5. Altı şapka başlığı altında sınıflandırılan seansta paylaşılan bilgileri inceleyen katılımcıya fikirleri beğenme yoluyla oylar, ya da kendisi bir fikir önerisinde bulunarak diğer katılımcıların beğenisine sunar.
6. Seans yöneticisi oylamalar sonucu fikirlerin önem sırası belirlendiğine kanaat getirdiğinde seansın sonucuna yorum ekleyerek kapatır.
7. Seans yöneticisi yorumlamasını bitirdikten sonra sonuçları ortak iletişim alanında yayınlar.